Voor de energieverdeling in haar nieuwe kassen in Luttelgeest heeft Hoogweg Paprikakwekerijen een betrouwbare en veilige 4.000 Ampère energieverdeler nodig. De keuze viel op SIVACON S8 van Siemens. Als partners kunnen Stolze Installatietechniek, SRP Zuid en Siemens deze oplossing in korte tijd en op maat van de klant realiseren.
In de Nederlandse glastuinbouw vindt al jaren schaalvergroting plaats: het aantal telers van glasgroenten daalt en de gemiddelde oppervlakte per glastuinbouwbedrijf groeit. Deze trend ziet ook Werner van Luijk, werkvoorbereider bij Stolze Installatietechniek, dat voornamelijk actief is in de glastuinbouw. Volgens Van Luijk vindt er nauwelijks nog nieuwbouw plaats onder de 100.000 vierkante meter.
Duurzaam
Ook Hoogweg Paprikakwekerijen is de afgelopen jaren gegroeid. Het bedrijf teelt paprika’s op vijf vestigingen in Luttelgeest, Marknesse en Nootdorp. In Luttelgeest bouwt Hoogweg een extra kas en een verwerkingsruimte voor het sorteren van paprika’s. Stolze Installatietechniek verzorgt als huisinstallateur van Hoogweg de elektrische installatie en klimaatregeling in de nieuwe kas, waarin deze winter de eerste paprikaplantjes worden geplant. De nieuwbouw beslaat een oppervlakte van 13 hectare en wordt niet met gas verwarmd, maar met een eigen aardwarmte-installatie en een biomassaketel. Op het terrein staat een grote watersilo voor het bufferen van warm water.
’’Als gevolg van de energietransitie worden steeds hogere eisen gesteld aan een veilige en betrouwbare energieverdeling
Dick Roo, consultant Smart Infrastructure, Siemens Nederland
Veilig en betrouwbaar
Paneelbouwer SRP Zuid kreeg van Stolze de opdracht om een 4.000 Ampère laagspanning-verdeelinstallatie met een hoge beschikbaarheid te ontwerpen en te bouwen. Van Luijk: “In deze omgeving kun je niet even een verlengsnoer naar de buren leggen als de stekker eruit ligt. Alle installaties in de kassen moeten stabiel zijn.” Bert van Dalen, commercieel directeur bij SRP Zuid: “Daarnaast moesten de bouwvorm en aanraakveiligheid aan hoge eisen voldoen. We wilden flexibel zijn bij de invoer van de bekabeling. Om al deze redenen hebben we gezamenlijk voor SIVACON S8 van Siemens met een achterliggend hoofdrailsysteem gekozen. Een dergelijke 4000 Ampère verdeler vind je niet bij elke leverancier! In de kassen worden lange en dikke kabels gebruikt. Intensief overleg met Stolze tijdens de engineeringsfase heeft tot optimaal aansluitgemak en daardoor tijdwinst en een kostenbesparing geleid.”
Sterke samenwerking
Het project heeft een korte doorlooptijd: Stolze Installatietechniek kreeg de opdracht begin 2020 en eind oktober moet alles worden opgeleverd. Van alle betrokkenen wordt snelheid, betrouwbaarheid en flexibiliteit verwacht. Frans Hoeks, werkvoorbereider bij SRP Zuid: “Mede dankzij de ondersteuning van Siemens kunnen we dit project binnen de afgesproken termijn opleveren. De SIVACON S4-systemen bouwen wij al jaren en zetten we vrijwel dagelijks in elkaar, maar SIVACON S8 is nieuw voor ons. Vlak voor de Covid-19-lockdown hebben we bij Siemens in Leipzig een opleiding gevolgd. Vervolgens moesten we onze kennis direct in de praktijk verder ontwikkelen en tijdens de werkvoorbereiding de puntjes op de i zetten. Het was dan ook heel fijn om korte lijntjes met Siemens te hebben. Siemens hielp ons bij het ontwerp, leverde snel de bestelde spullen en bleef ook tijdens de assemblage betrokken. Ze zijn ook bij ons geweest voor een audit op ons proces.”
Primeur in Nederland
SRP Zuid is de eerste partner van Siemens die in Nederland een SIVACON S8-verdeler heeft gerealiseerd. Dick Roo, consultant bij Siemens: “Hiermee krijgt Hoogweg Paprikakwekerijen een veilige energieverdeler met een zeer hoge mate van beschikbaarheid. Bij Siemens nemen we veiligheid en beschikbaarheid mee vanaf de ontwerpfase. Onze oplossingen zijn goed onderbouwd en we doen geen enkele concessie aan onze kwaliteit. We zijn er zeker van dat het toegepaste systeem in deze omgeving feilloos kan werken.”
Zowel Stolze Installatietechniek als ook SRP Zuid en Siemens verwachten de komende jaren nog meer soortgelijke projecten in de glastuinbouw te realiseren. Roo: “Als gevolg van de energietransitie worden steeds hogere eisen gesteld aan een veilige en betrouwbare energieverdeling. De Siemens-systemen kunnen hier perfect invulling aan geven.”